Nałożenie kar za marnowanie żywności w wysokości co najmniej 500 zł - plany wiceministra

O planowanych zmianach w dotychczasowych przepisach poinformowali w czwartek na konferencji przedstawiciele resortu rolnictwa, sejmowej komisji rolnictwa oraz Federacji Polskich Banków Żywności.

Wiceminister rolnictwa Michał Kołodziejczak przekazał, że projektowana nowela doprecyzowuje definicje marnowania i sprzedawców żywności. – W myśl nowych przepisów podniesiona będzie – poinformował Kołodziejczak.

Wiceminister zwrócił uwagę, że obecnie żywność, której data ważności do spożycia została przekroczona, jest traktowana jako odpad, a opłata dla sklepu za wyrzucenie jej wynosiła . Kołodziejczak poinformował, że projektowane przepisy zakładają podniesienie tej kwoty.

Według wiceministra – Ja sam będę optował za tym, żeby ta kwota była – podkreślił przedstawiciel MRiRW.

Przewidywane zmiany zakładają również doprecyzowanie przepisów ws. obowiązku podpisania umowy między sklepami powyżej 250 m kw., a organizacjami, które zajmują się przekazywaniem żywności potrzebującym.

– W znowelizowanej ustawie doprecyzujemy termin podpisania takiej umowy, ponieważ do tej pory to był termin do wyboru. Teraz mówimy jasno – – przekazał wiceminister Kołodziejczak.

Wiceminister poinformował również, że zmiana przepisów ma . Także w tym przypadku Kołodziejczak zapowiedział, że będzie optować za podniesieniem tych kar. – – podkreślił Michał Kołodziejczak.

Obecny na konferencji poseł Piotr Głowski (KO) zauważył, że .

Prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności Beata Ciepła oceniła, że projektowana nowela ograniczy zjawisko marnotrawstwa żywności, pozwoli ją lepiej zagospodarować i przekazać potrzebującym.

W 2019 roku uchwalone zostały przepisy ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Sklepy powyżej 250 m kw., w przypadku których połowa przychodów pochodzi ze sprzedaży żywności, mają m.in. . Chodzi przede wszystkim o produkty, które zostały wycofane ze sprzedaży ze względu na wady ich wyglądu bądź opakowań.

Mają one również obowiązek prowadzenia kampanii informacyjno-edukacyjnych wraz z organizacjami pozarządowymi, a także składać sprawozdanie o ilości marnowanej żywności.