Według Krajowego Urzędu ds. Zdrowia i Spraw Społecznych (LaGus) Meklemburgii-Pomorza Przedniego, dwie osoby zmarły w wyniku infekcji. Do zakażenia doszło podczas kąpieli w Morzu Bałtyckim. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport, w którym podkreślone zostało zagrożenie. Wpływ na to mają m.in. fale upałów. „Temperatura jest najważniejszym czynnikiem wpływającym na liczebność w środowisku wodnym i w żywności”, przekazuje EFSA.
Bakteria vibrio w Bałtyku
Pojawiły się informacje o kolejnych zgonach wywołanych zakażeniem bakterią na terenie położonego w północno-wschodniej części Niemiec landu Meklemburgii-Pomorza Przedniego. Jeden przypadek odnotowano u 81-latka, który przebywał nad morzem na wczasach. Mężczyzna cierpiał na różne przewlekłe choroby i miał uszkodzoną skórę. Drugi przypadek wykrycia we krwi dotyczy 59-letniego mężczyzny. Jako przyczynę zgonu podano wywołaną bakteriami sepsę. W zeszłym roku na tym obszarze również doszło do zgonu z powodu. Wówczas ofiarą był 74-letni mężczyzna.
Przypadki zakażenia odnotowywano również w Polsce. W 2021 roku portal i Świnoujście informował o infekcji u 30-letniego mieszkańca Miedzyzdrojów, u którego bakteria „dosłownie zjadała mięśnie nogi”.
Vibrio vulnificus. Co to za bakteria?
Bakteria ta bytuje w środowisku wodnym: wodzie, osadach i organizmach takich jak krewetki, małże, ostrygi i ryby. Przecinkowiec ten występuje na całym świecie, a jego liczebność w poszczególnych akwenach rośnie wraz ze zmianami klimatu, które prowadzą do tworzenia się warunków sprzyjających obecności bakterii. Bakteria ta, choć zwykle nie prowadzi do groźnych zachorowań, jest znana jako „mięsożerna”, ponieważ – Określenie wibriozę obejmuje zakażenia wywołane przez przecinkowce z rodzaju inne niż te, które są przyczyną cholery.
Czy bakteria Vibrio jest groźna dla człowieka?
Bakteria ta zwykle nie stanowi dużego zagrożenia dla człowieka, ale w poszczególnych przypadkach wywołuje szereg ciężkich objawów i może prowadzić do zgonu. W samych tylko Stanach Zjednoczonych jest przyczyną około 80 tysięcy zachorowań i około 100 zgnić rocznie – przy czym. Rośnące temperatury mogą wpłynąć na coraz częstsze występowanie wymienionej bakterii w zbiornikach, w których dotychczas występowała rzadko lub w ogóle jej tam nie było.
Wibriozy mogą mieć różną manifestację kliniczną w zależności przede wszystkim od drogi zakażenia. Objawy ze strony przewodu pokarmowego mogą być skutkiem spożycia surowych bądź niewystarczająco przetworzonych termicznie owoców morza (w szczególności ostryg) lub połknięcia skażonej wody.
W internecie dostępna jest, która wykorzystuje codziennie aktualizowane dane teledetekcyjne do badania światowych warunków środowiskowych, takich jak temperatura powierzchni morza i zasolenie odpowiednie dla występowania. „Należy pamiętać, że ten model został skalibrowany dla regionu bałtyckiego w Europie Północnej i może nie mieć zastosowania do innych ustawień na całym świecie przed walidacją”.